Minder warm water beter voor later

 
 
 

 

Alle WaterSpaarders flessen

Een heleboel kinderen hebben een speciaal etiket ontworpen voor een fles shampoo of douchegel met een eigen spreuk en tekening erop. Bedoeld om iedereen die thuis onder de douche stapt eraan te herinneren er niet te lang onder te blijven staan. Zo wordt het dus een echte WaterSpaarders fles! Hier zie je de flessen die nu al in badkamers door heel Nederland staan.

Nog geen etiket gemaakt?

 

Ontwerp je eigen fles

Hallo ontwerpers! Kies de fles waarvoor je jouw eigen
WaterSpaarders etiket wilt ontwerpen en print ’m uit.

Let op: WaterSpaarders verwerkt geen ontwerpen van
etiketten die geen oproep tot korter douchen bevatten.

Wist je dat een gezin van 4 personen €165 per jaar kan besparen wanneer iedereen 3 minuten per dag korter doucht?

Vertel ons wie je bent

Om jouw etiket op te kunnen sturen hebben we je adresgegevens nodig.
Vul deze in en ga door om je ontwerpvel te printen.

Doorgaan
WaterSpaarders legt bij aanmelding gegevens vast, die we gebruiken voor het toesturen van benodigdheden zoals je eigen ontwerp. Ook kunnen deze gegevens gebruikt worden om jou via e-mail te benaderen over de actie, en om jouw ontwerp – voorzien van voornaam, eerste letter van je achternaam, woonplaats en leeftijd – op de WaterSpaarders site te plaatsen.
Als je hier geen prijs op stelt kun je dit aangeven via info@waterspaarders.nl

Start met ontwerpen!

Bedenk een pakkende spreuk en maak er
een sterke tekening bij. Zo herinnert jouw fles je
ouders – en andere treuzelige
badkamergebruikers – eraan hoe belangrijk
het is om korter te douchen.

Print mijn ontwerpvel

Verstuur je ontwerp

Doe je ontwerpvel in een A5-envelop
en stuur ’m naar WaterSpaarders.

Ongeveer twee weken later ontvang je jouw etiket. Plak hem op een fles en zet 'm in de badkamer zodat iedereen 'm ziet en het warm water besparen kan beginnen!

 

Waarom WaterSpaarders

Voor kinderen is energie besparen logisch. Want energie verspillen is slecht voor de aarde, want de aarde warmt er door op waardoor dieren en hun leefomgeving bedreigd worden. Kinderen willen samen energie besparen omdat kleine acties samen een groot verschil maken. Met WaterSpaarders roepen kinderen alle andere kinderen van Nederland op om thuis het gesprek aan te gaan over warm waterverbruik zodat heel Nederland korter gaat douchen; van gemiddeld 9 naar 5 minuten.

WaterSpaarders is een initiatief van kinderen, leerkrachten samen met het Wereld Natuur Fonds, Unilever en de Missing Chapter Foundation van prinses Laurentien. Partners zijn Enexis, Grohe, KNVB, Vitens, Stayokay, Scouting Nederland en Natuur & Milieu. Nudge ondersteunt WaterSpaarders. Alle partners zetten hun eigen expertise in om WaterSpaarders groter te maken. Waarom doen zij dit?

Lees meer

Een initiatief van:

Mede mogelijk gemaakt door:

Initiatiefnemer

Het Wereld Natuur Fonds werkt er hard aan om er voor te zorgen dat mensen op een goede manier met onze aarde en de natuur omgaan. En dat is niet gemakkelijk. Want hoe meer energie we gebruiken, hoe warmer de aarde wordt en hoe slechter het gaat met de natuur. Samen zorgen we voor een rijke natuur en een gezond klimaat want we maken allemaal deel uit van een groot ecosysteem waar alles met elkaar in verbinding staat. Zo geven we de aarde door.

Klik op de dieren om hun
verhaal te horen

Ursel
Sjeel
Salinero

Initiatiefnemer

Unilever wil óók dat het gebruik van hun producten minder slecht is voor de aarde, simpelweg omdat we maar één aarde hebben. Daarom heeft Unilever een Plan gemaakt, het Unilever Sustainable Living Plan waarin het zegt dat alle grondstoffen in 2020 op een duurzame manier moeten worden geproduceerd en de milieu-impact van alle producten die Unilever maakt in 2020 gehalveerd moet zijn. Dat begint bij het minimaliseren van de milieu-impact tijdens de productie. Zo heeft Unilever tussen 2008 en 2012 ruim 30% minder CO2 veroorzaakt door energiegebruik in zijn fabrieken. En vervolgens producten gemaakt die consumenten helpen hun impact tijdens gebruik te reduceren, zoals droogshampoo. Maar dat is niet genoeg. Want twee derde van die milieu-impact wordt veroorzaakt door het gebruik van de producten door consumenten. Daarom wil Unilever graag consumenten inspireren thuis bij het gebruik van dat soort producten minder energie te gebruiken. Anders redden we het niet met één aarde.

Unilever

Initiatiefnemer

De Missing Chapter Foundation (MCF) vindt dat kinderen heel goed snappen hoe we met de aarde en elkaar moeten omgaan, en dat kinderen grote mensen dus een beetje moeten helpen om slimmer met de natuur om te gaan. Daarom helpt MCF kinderen op scholen in heel Nederland om in gesprek te gaan met grote mensen die belangrijke beslissingen nemen binnen bedrijven, overheden en andere organisaties. Dit doen we met de Raad van Kinderen. Zo leren grote mensen op een andere manier naar een probleem te kijken en dus nieuwe oplossingen te vinden. Soms zijn dat grote, ingewikkelde oplossingen; maar vaak ook hele simpele, zoals kleine veranderingen in ons gedrag.

Missing Chapter Foundation

Partner

Nudge verbindt mensen en organisaties om initiatieven van onderaf te realiseren die zorgen voor een positieve en blijvende verandering in onze maatschappij. Al onze activiteiten zijn gebaseerd op ecologische, economische en sociale impact en zijn zowel groot als klein. Nudge deelt de droom van WaterSpaarders om een gedragsverandering realiseren waarbij iedereen in Nederland korter doucht en daarmee energie bespaart. Om deze droom dichterbij te brengen nodigt Nudge haar community uit om in actie te komen en actief scholen te gaan benaderen voor deelname aan WaterSpaarders.

Partner

Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. We brengen gas en elektriciteit van energieleveranciers veilig in huizen en bedrijven. Enexis ziet het als haar maatschappelijke taak om mensen te stimuleren om energie te besparen. En dat begint bij kinderen. Want de kinderen van nu krijgen te maken met klimaatveranderingen en hoe wij met onze energiebronnen omgaan. Zij leiden uitdagingen later in goede banen. Daarom is Enexis partner van WaterSpaarders . Want samen met de kinderen van nu gaan we de energieverspilling tegen.

Enexis

Partner

Stayokay is dé hostelketen van Nederland, met hostels van Terschelling tot Maastricht en van Domburg tot Gorssel. In een hostel vind je geen overbodige luxe, maar precies wat je nodig hebt voor een aangenaam en onvergetelijk verblijf. In alles wat Stayokay ontwikkelt en aanbiedt aan haar gasten staat het genieten van het leven, met aandacht voor milieu en maatschappij, voorop. Stayokay draagt dan ook met trots als eerste accommodatieketen in Europa het Europees Ecolabel. Wat Stayokay daarvoor doet? Bijvoorbeeld zoveel mogelijk werken met biologische producten. Maar vooral ook bewust en zorgvuldig omgaan met papier, water, afval en energie. Dit kan Stayokay natuurlijk niet alleen. Ook gasten wordt gevraagd hun steentje bij te dragen en Goed bezig! te zijn, door bijvoorbeeld licht en verwarming uit te doen bij het verlaten van de slaapkamer en afval te scheiden. Al deze MVO-initiatieven zijn verzameld in het ‘Goed bezig!’-project met als doel de CO2 voetafdruk te verminderen. Bewust omgaan met water en dus met energie als partner van WaterSpaarders past geheel in de filosofie en doelstellingen van Stayokay.

Stayokay new

Partner

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren hun vrije tijd op een actieve en uitdagende manier. Kinderen en jongeren ontwikkelen zich bij Scouting op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen de ruimte om te ontdekken en te leren.
De spelvisie van Scouting gaat uit van de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Scouting leert kinderen en jongeren om respect te hebben voor zichzelf, anderen en hun omgeving. Spelenderwijs leren scouts dat je de wereld een beetje beter achterlaat dan je hem gevonden hebt en dus zuinig moet zijn op de natuur. WaterSpaarders, waarbij kinderen zelf in actie komen om energie te besparen en hun omgeving daartoe aanzetten, past binnen de visie en aanpak van Scouting.

Scouting Nederland

Partner

Water- en energiebesparing zijn goed voor de portemonnee en voor het milieu. Natuur & Milieu helpt mensen om energie te besparen, verantwoord te eten, en slimmer te reizen. Met scherpe aanbiedingen en door het regelwerk uit handen te nemen helpen wij mensen comfortabeler te wonen én geld te besparen. Zo maken we samen met overheden, het bedrijfsleven en consumenten duurzaam leven leuk en gemakkelijk. Kinderen kunnen ook hun steentje bijdragen. Met WaterSpaarders kunnen zij energie besparen met hun omgeving. Zo werken we samen op een positieve manier aan oplossingen, dat is volgens ons de manier om de wereld duurzamer te maken.

Natuur & Milieu

GROHE is ’s werelds marktleider in de sanitairbranche.

Ons assortiment bestaat uit sanitaire producten zoals kranen, thermostaatkranen, douchesystemen en installatiesystemen voor de consumenten- en professionele markt. Onze kernwaarden kwaliteit, technologie, design en duurzaamheid hebben wij hoog in het vaandel om je overal en altijd “Pure Freude an Wasser” te bieden.

Ook al is het maximaal genieten onder een Grohe douche. Wij houden er rekening mee dat 5 minuten douchen meer dan voldoende is. Door minder warm water te gebruiken, bespaar je niet alleen water maar ook veel energie en dat is goed voor het milieu.

Young Crowds is een organisatie waarin een groot aantal professionals samenwerken. Deze professionals hebben allen hun sporen verdiend in de communicatie met kinderen en jongeren en zijn specialist in hun vakgebied.

 

De Verbetermeter

Nog beginnen met meten?

Houd bij hoeveel warm water jouw familie bespaart. Moet je nog beginnen met meten?
Print dan eerst het Spaarboekje uit en download de Stopwatch App.

Douchetijden al bijgehouden?

Geef ze door in de Verbetermeter en ontdek
hoeveel warm water jouw gezin bespaart.

Terug

Verbetermeter

We hebben wat gegevens van je nodig zodat we jou
en je familie kunnen vertellen hoe jullie het doen.

Hoe heet je?
Wanneer ben je geboren?

Verbetermeter

Welkom bij de Verbetermeter! Dit is jouw eerste keer bij de Verbetermeter,
daarom willen we graag nog wat meer informatie van je hebben.

Waar zit je op school?
En in welke groep?

Verbetermeter

Goed bezig, ! Van wie ga je allemaal de douchetijden meten?
Vul hieronder de namen in van je gezinsleden.

Verbetermeter

Aan de slag! Pak je Spaarboekje erbij en vul de douchegegevens van jezelf
en je gezinsleden hieronder in.

Verbetermeter

Hier zie je hoe jullie het doen. Gemiddeld doucht Nederland 8 min. en 6 sec.
We gaan er natuurlijk samen voor zorgen dat dit 5 minuten wordt!

Dat kan beter! Op naar de 5 minuten.

Oh nee! Jullie zijn langer gaan douchen.
Dat kan echt beter, op naar de 5 minuten.

Goed aan het verbeteren! Maar het kan nog beter,
op naar de 5 minuten.

Goed bezig! Ga zo door.

Pas op jullie zijn langer gaan douchen! Probeer die gemiddelde
douchetijd in ieder geval onder de 5 minuten te houden.

Fantastisch ga zo door! Blijf onder die 5 minuten.

Als iedereen in Nederland gemiddeld # per dag langer zou douchen, dan staat dat gelijk aan:
Olympische zwembaden
vol warm water
Als iedereen in Nederland gemiddeld # per dag korter zou douchen, dan staat dat gelijk aan:
Olympische zwembaden
vol warm water
Als iedereen in Nederland gemiddeld # per dag langer zou douchen, dan staat dat gelijk aan:
extra auto's
op de weg
Als iedereen in Nederland gemiddeld # per dag korter zou douchen, dan staat dat gelijk aan:
extra auto's
op de weg
Als jullie dit douchegedrag doorzetten kan jouw gezin # euro per jaar extra kwijt zijn aan water- en energiekosten, oftewel:
kaartje(s) voor
een pretpark
Als jullie dit douchegedrag volhouden kan jouw gezin # euro per jaar besparen aan water- en energiekosten, oftewel:
kaartje(s) voor
een pretpark

Wie doucht er
het kortst?

Wie doet het tot
nu toe het beste?

 

Scholen

Er zijn ook veel scholen meedoen aan WaterSpaarders.

Voor die scholen hebben we een eigen website gebouwd!

Doet jouw school ook mee?

Ga dan nu naar de scholenwebsite.

 

Nieuws

Hier vind je alle actuele informatie over WaterSpaarders. Artikelen die zijn verschenen in bladen en kranten of online, persberichten, foto’s… alles.

 

Wist je dat er 's zomers op de zee van de Noordpool veel minder ijs ligt dan vroeger door de opwarming van de aarde? Er ligt zelfs maar half zo veel ijs als 30 jaar geleden!

Contact

We hebben getracht zo veel mogelijk vragen te bundelen. Mocht u een andere vraag, suggestie of opmerking hebben, neem dan contact op via onderstaand e-mailadres.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stuur dan een e-mail naar info@waterspaarders.nl
en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.